به گزارش سرویس اقتصاد آرنا سهام عدالتی که از سال ۸۵ به ۶ دهک پایین درآمدی جامعه تعلق گرفته بود در اردیبهشت ماه ۹۹ با پیشنهاد ریاست جمهوری و دستور مقام معظم رهبری آزاد شد. برای آزادسازی سهام عدالت از همان ابتدا دو روش تعیین شد، روش اول، آزاد سازی و مدیریت مستقیم سهام عدالت و روش دوم، آزاد سازی و مدیریت غیر مستقیم سهام عدالت از طریق دادن وکالت به شرکتهای سرمایه گذاری استانی و در مقابل، سهامدار این شرکتها شدن بود.
افرادی که روش آزادسازی مستقیم را انتخاب کردند از همان روزهای ابتدایی میتوانستند نسبت به فروش ۳۰ درصد از سهام عدالت خود از طریق بانکها و کارگزاریها اقدام کنند که این عدد در روز عید غدیر به ۶۰ درصد رسید. افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند نیز با ورود شرکتهای استانی خود به بورس میتوانند سهام خود را به فروش برسانند.
در این مدت ارقام بالایی از سهام عدالت ثبت سفارش فروش شد که رقم قابل توجهی از آن نیز به فروش رفته است. حسین فهیمی، سخنگوی سهام عدالت پایان ماه مرداد اعلام کرد ۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان به حساب فروشندگان سهام عدالت – حدود ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر – واریز شده است.
در این مدت ۴ ماه، مشکلاتی اعم از فروش قطره چکانی، عدم امکان ثبت سفارش برای برخی از سهامداران، تأثیر سهام عدالت بر افت شاخص بورس و … در زمینه فروش سهام عدالت مطرح بود که برخی از آنها حل شده اما برخی هنوز پابرجاست.
چه مشکلاتی از سهام عدالت برطرف شد؟
احسان همتی، کارشناس بازار سهام: گفت در فروش سهام عدالت مشکلات زیادی وجود داشت که برخی از آنها مرتفع شده اما برخی دیگر هنوز پابرجاست به عنوان نمونه در گذشته مشکلات زیادی درباره اشتباه بودن شماره تماس سهامداران ایجاد شده بود اما در حال حاضر، ویرایش اطلاعات در سایت سهام عدالت در حد قابل قبولی بهتر از اوایل آزادسازی شده است و مردم میتوانند به راحتی اطلاعاتشان را ویرایش کنند.
وی با اشاره به رفع مشکل دیگری از سهامداران عدالت، گفت: مسئله فروش سهام عدالت زیر ۱۸ سالهها نیز تا حدودی حل شده است و افراد زیادی توانسته اند سفارش فروش خود را برای فرزند زیر ۱۸ سال خود در سامانههای فروش سهام عدالت کارگزاری یا بانکها قرار دهند.
همتی ادامه داد: یکی از مشکلات فروش سهام عدالت، واریز قطره چکانی و عدم اطلاع به سهامدار مبنی بر واریز وجه مورد نظر بود که این مشکل تاحدودی برطرف شده و کارگزاریها تاریخ و وجه واریزی را در سایشتان به نمایش میگذارند اما هنوز اطلاع نمیدهند که رقم واریزی برای فروش چه تعداد از چه سهامی بوده است.
وی بیان داشت: تغییر کارگزاری نیز از معضلات دیگری بود که برخی دچار آن شده بودند. به عنوان نمونه فردی خرید و فروش سهام را در حالت عادی با یک کارگزاری انجام میداد اما به هر دلیلی ثبت نام برای فروش سهام عدالت را در کارگزاری دیگری انجام داده بود این فرد نمیتوانست به هیچ طریقی کارگزاری ناظر فروش سهام عدالت خود را تغییر داده و به کارگزاری اول خود بازگردد در قابلیتی که جدیداً کارگزاریها در سایتشان ایجاد کرده اند اگر فرد هنوز سفارش فروش نداده باشد میتواند کارگزاری ناظر خود را تغییر دهد.
۱۸ شرکت سرمایه گذاری استانی درج نماد شده اند
این کارشناس بازار سهام گفت: با توجه به اینکه اکثر سهامداران، روش غیر مستقیم آزادسازی را انتخاب کردند، ورود شرکتهای استانی به بورس از اهمیت بالایی برخوردار است. شرکت سرمایه گذاری استانی خراسان جنوبی اولین شرکتی بود که وارد بورس شد و شرکتهای بعدی نیز به مرور وارد بورس خواهند شد.
وی درباره افرادی که روش غیرمستقیم سهام عدالت را انتخاب کرده اند با بیان اینکه در این روش نیز تا ۶۰ درصد سهام را میتوان فروخت، گفت: در حال حاضر ۱۸ عدد از این شرکتها درج نماد شدهاند اما معاملات تعداد محدودی از این شرکتها آغاز شده است.
مقایسه دارایی سهامدار مستقیم و غیر مستقیم سهام عدالت
وی بیان داشت: در روش غیر مستقیم سرمایه گذاری هر سهامدار ۱۲۷ هزار سهم از شرکت خود را سهامدار میشود که قیمت آن در بازار مشخص میشود به عنوان مثال در حال حاضر سهام شرکت سرمایه گذاری استان خراسان جنوبی با قیمت ۱۹۴ تومان معامله میشود که جمعاً هز سهامداری که سهام ۵۳۲ تومانی دارد دارایی سهام عدالتش جمعاً بیش از ۲۴ میلیون تومان است. در استان قم نیز هر سهم به ۱۳۵ تومان رسیده که دارایی هر سهامدار به بیش از ۱۷ میلیون تومان میرسد.
همتی در مقایسه ارزش داراییهای سهامداران مستقیم و غیر مستقیم سهام عدالت، بیان داشت: در حال حاضر هر سهامدار سهام عدالتی که روش مستقیم را انتخاب کرده است حدود ۱۷ میلیون دارایی دارد در حالی که افرادی که سهامدار غیر مستقیم سهام عدالت هستند بسته به استانشان دارایی متفاوتی دارد. به عنوان نمونه دارایی شرکت استانی قم حدود ۱۷ میلیون تومان و خراسان جنوبی ۲۴ میلیون تومان است.
وی همچنین تاکید کرد: سهامداران باید حتی المقدور سعی کنند سفارش فروش سهام عدالتشان را از طریق بانکها ثبت نکنند چرا که سفارشات از طریق بانکها به کارگزاری ارسال میشود و همین باعث میشود که فروش سهام عدالت زمانبر باشد و مردم معطل شوند به همین دلیل بهترین راه، فروش از طریق کارگزاریها هستند.